Първият „облачен ягуар“, забелязан от 10 години, разпалва надежда в Хондурас
Вижте всички тематики Връзката е копирана! Следвайте
Call to Earth е публицистична поредност на CNN, която се ангажира да рапортува за екологичните провокации, пред които е изправена нашата планета, дружно с решенията. Инициативата Perpetual Planet Initiative на Rolex си партнира със CNN, с цел да увеличи осведомеността и образованието по основни въпроси за устойчивостта и да въодушеви позитивни дейности.
Капани за камери са снимали ягуар високо в планинската верига Сиера дел Мерендон в Хондурас, за първи път огромната котка е открита там от десетилетие.
Самотният мъжки, прочут като „ заоблачен ягуар “, беше видян на 6 февруари на към 2200 метра нагоре във високопланинска гора, позитивен сигнал за нацията от Централна Америка, която се пробва да промени околната среда.
Според Международния съюз за запазване на природата (IUCN) ягуарите са изгубили 49% от историческия си ареал в Северна и Южна Америка. Най-голямата популация живее в Амазония, само че всички други популации са класифицирани като застрашени или сериозно застрашени.
В Хондурас ягуарите са предпазени, макар че са изправени пред провокации.
„ Обезлесяването и бракониерството са най-големите закани и ние работим за справяне и с двете “, сподели Франклин Кастанеда, шеф на Хондурас в организацията за запазване на дивите котки Panthera, която снима изображенията на ягуара.
Между 2001 година и 2024 година централноамериканската нация е изгубила 1,5 милиона хектара (3,7 милиона акра) дървесна завивка — 19% от общата й — съгласно Global Forest Watch. Постоянното селско стопанство като насаждения и пасища беше преобладаващата причина.
Правителството се ангажира да ограничи обезлесяването до края на десетилетието, както и да възвърне 1,3 милиона хектара (3,2 милиона акра) гора. Неговият проект за нулево обезлесяване за 2029 година разгласи изключително състояние за околната среда, с цел да отбрани горите и дивата природа, като употребява боен патрул, включващ 8000 бойци, за въздържане и попречване на противозаконна земеделска и дърводобивна активност.
Междувременно се счита, че бракониерството на типове плячка на ягуар, като елен, пекари и игуана, оказва въздействие върху снабдяването с храна на огромната котка.
Но в гамата Merendón има признаци на екологичен триумф.
4 минути четене
Планинската гора, дружно с други по този начин наречени облачни гори в Хондурас, са предпазени от 1987 година, когато политиците признаха смисъла им като жизненоважни водосбори за прилежащите общности.
„ Тогава не знаеха, само че в този момент знаем, че са защитавали и доста значимо местообитание за ягуарите “, сподели Кастанеда.
Незаконната активност и загубата на биоразнообразие обаче не бяха заличени изцяло и през последните години Panthera и нейните сътрудници ускориха напъните за наблюдаване, в това число рейнджърски патрули, клопки за камери и скрити акустични монитори, както и стратегия за наново въвеждане на типовете плячка на ягуара. Panthera споделя, че бракониерството е намаляло и отбраната и съживяването са създали гората по-податлива на огромни котки.
„ Изглежда, че виждаме възобновяване при огромните котки като цяло “, сподели Кастанеда.
През 2021 година, след 17 години изследвания, планът откри пуми в региона за първи път и от този момент имаше голям брой наблюдения. Оцелоти, ягуарунди и маргаи също са били следени, което значи, че в региона се срещат всичките пет типа диви котки, за които е известно, че съществуват в Хондурас.
Повечето ягуари живеят под 1000 метра (3281 фута), а облачните ягуари са извънредно редки. Има единствено няколко наблюдения, в това число в Коста Рика и Мексико. Не е ясно дали това е ново държание или нещо, което преди този момент е останало неусетно заради отдалечеността на регионите с огромна надморска височина, изясни доктор Алисън Девлин, програмен шеф за ягуари в Panthera.
Има единствено три записа на ягуари на огромна надморска височина в Хондурас, последният през 2016 година (Наблюдението през 2016 година подтикна Panthera и нейните сътрудници, в това число Wildlife Without Borders и US Fish and Wildlife Service, да основат предпазен кулоар за диви животни в веригата Merendón сред Хондурас и Гватемала.)
Кастанеда назова новото наблюдаване „ ужасно “, като сподели, че планината, където е забелязана огромната котка, е била следена през последните 15 години и през последните 10 години непрестанно.
Ягуарите не са домашни; записите в Хондурас демонстрират, че са минали 10 километра (6,2 мили) за една нощ, а има документи за хора, пътуващи до 400 километра (249 мили) покрай границата сред Съединени американски щати и Мексико, сподели Кастанеда.
Районът Merendón не съдържа непрекъсната популация и младият мъжки евентуално се е движел по коридора на дивата природа от източен Хондурас до Гватемала или назад в търсене на женски, спекулира Кастанеда.
Има две популации в Изабал, Гватемала (резерват за диви животни Пунта де Манабике и предпазен резерват Серо Сан Гил Спрингс) и две в Хондурас (Национален парк Пико Бонито и Национален парк Жанет Кавас), от които може да е пристигнал ягуарът, сподели той. Смята се, че популациите в Хондурас са дребни: 10-18 ягуара в националния парк Jeannette Kawas и 20-50 в националния парк Pico Bonito. Движението сред популациите е от значително значение за поддържането на генетичното многообразие.
6 минути четене
Източник: cnn.com